Yoga

Pustepause

 

Yogainnstruktør Marianne Eidal forteller i dette innlegget om sitt opphold i India hvor hun tok lærerutdannelsen i ashtanga- og vinyasayoga.

 

Langt avsted i en yoga-shala på Indias vestkyst, blant palmer, apekatter, og bølgesus – med den vakreste utsikten mot havet og fiskebåtene i det fjerne, pustet hun seg gjennom to-timers morgenyoga i soloppgang.

– Pusten er det essensielle i en yogapraksis. Det er pusten din som hjelper deg gjennom øvelsene. “Only the breath can save you. Don’t forget to breathe.” Disse ordene var en gjenganger blant våre yogalærere.

 

– Etter en intens dag med mye fysisk praksis, meditasjon, anatomilære, filosofi, terping på yogaposisjoner og student teaching er man ganske utslitt både i kroppen og i hodet. Da var det faktisk bare pusten som kunne få meg gjennom en siste to-timers økt på slutten av dagen. Og synet av solnedgangen i havgapet da..

 

 

«Breath is the carrier of life force. You can survive days without food, a day or two without water, but you can only live a few minutes without breathing. »

 

 

– Er det noe jeg lærte etter fire intense uker med yoga i India fra tidlig morgen til sen kveld, er det det å lytte til sin egen kropp, være tålmodig og ikke minst at pusten er det viktigste verktøyet vi har. Yoga handler om så mye mer enn den fysiske praksisen. Det handler om å få kropp, sinn og sjel til å spille på lag.

 

– Dette er noe man ofte glemmer i samfunnet vårt. En god helse, en sunn og frisk kropp, handler ikke bare om den fysiske kroppen, men også om kontakten man har til det som foregår oppi hodet.

 

Det å bruke pusten aktivt som et verktøy, gjennom diverse pusteteknikker, har mange fordeler. Det øker konsentrasjonen, bevisstheten, og man blir rolig og avslappet. Det balanserer og styrker nervesystemet, forbedrer blodsirkulasjonen og fordøyelsen. Det kan også øke apetitten, rense bihulene og hjelpe mot forkjølelse.

 

 

 

Til ettertanke
Man kommer raskt inn i den travle og engasjerende hverdagen igjen, selv etter en hel måned med fullt fokus på kropp og sinn i rolige omgivelser. Og det er gøy med et pulserende byliv, nye prosjekter og teamwork. Men jeg anbefaler alle å gjøre noe lignende, ta et lengre avbrekk fra livet man lever. Koble seg fra sosiale medier, gå inn i seg selv, puste og være tilstede i nået. Legge til side alle tanker om det som har vært eller det som skal komme. 

 

– Pusten er så undervurdert, og så livsviktig. Og det er lett å glemme å puste med magen når man er under press eller stress på jobb. Så ta pauser foran maskinen, lukk øynene, sett deg rett i ryggen, koble deg fra alle lyder i rommet, og start med å lytte til din egen pust. Hva sier den deg?

 

Marianne jobber til daglig som grafisk designer i Oslo, og som utdannet yogainstruktør ønsker hun å bidra med ting hun har lært og erfart, også med inspirerende innlegg på bloggen til Hale & Vigor.

 

 

Les mer om Marianne her – http://www.rimdesign.no/about/

Leave a Reply