Kiropraktikk

Lumbago og korsryggsmerter

Lumbago og korsryggsmerter – Bli bare sittende!

 

Rygg.jpg

 

Stillesittende arbeide gir ikke i seg selv vondt i ryggen, men oppstår det problemer er
det viktig å raskt bli undersøkt og komme i behandling. ”Bliv bare siddende” lød overskriftene, da seniorforsker Jan Hartvigsen kom med sin doktorgradsavhandling.

Den vakte internasjonal oppsikt, fordi han påviste at det ikke finnes noen sammenheng mellom stillesittende arbeide og smerter i ryggen.

Kan vi derfor droppe alle heve/senkebord, gode stoler og råd om gymnastiske øvelser i
arbeidstiden? Svaret er nei, det er en dårlig ide, og det er heller ikke det som er budskapet. Bevegelse er fortsatt viktig og bra, og har man først fått vondt i ryggen, er det
både gunstig og viktig å bruke musklene noe mer. Det som det derimot ikke finnes
dokumentasjon for er at man kan forebygge vondt i ryggen ved å mosjonere eller skifte
arbeidsstilling. ”Men det er generelt bra for helsen å bevege seg også når man arbeider,” sier Jan Hartvigsen, som er kiropraktor, ph.d. og seniorforsker på ”Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik (NIKKB).”

Hvis ryggen først er blitt vond derimot, skal du begynne å trene. Du kan også med fordel kontakte en som har greie på ryggen og få den undersøkt feks en kiropraktor, fysioterapeut eller osteopat.

Ellers er rådene at du først og fremst skal holde deg i gang, gå på jobben og IKKE sykemelde seg. Deretter skal man sette i gang med å styrke musklene med trening. Sykemeldinger er en dårlig ide- de fører nemlig til større risiko for at ryggproblemene blir kroniske. “Hurtig utredning og behandling er avgjørende. Man skal undersøkes og behandles og så komme i gang med treningen helst innenfor den første måneden,” sier min gamle lærer og professor Claus Manniche, ved Rygcenter Fyn. Under er tre råd fra Jan Hartvigsen om hva du skal gjøre, hvis du får vondt i ryggen. Hvis du interessert kan du også lese om ryggen og trening her:

18-treningstips-fra-en-kiropraktor

 

1. Vondt i ryggen er sjeldent farlig. Tilpass din hverdag så godt som mulig.

2. Det er bedre å få behandling og holde seg i/på jobben enn å bli sykemeldt.

3. Hvis du har veldig vondt i lengre tid enn noen få dager, så oppsøk profesjonell og autorisert hjelp som for eksempel en kiropraktor. Kiropraktorene i Norge har egen autorisasjon, og er enestående i verden i så måte.

4. Medisinbruk skal unngås så langt det er mulig.

 

Visste du forresten at smerter i ryggsøylen er en folkesykdom som årlig rammer ca 40 % av den voksne befolkning?

Det er en av de aller hyppigste årsakene til at folk oppsøker hjelp i helsevesenet. Hvis du vil unngå å bli en av de som får kroniske plager fra ryggen, bør du kontakte en behandler med kjennskap på ryggen med en gang du kjenner ryggsmertene (dvs nakke, midtrygg og korsrygg). Det er dessverre altfor mange som feilbehandles i starten og får unødvendige store problemer.En norsk kiropraktor ser i gjennomsnitt ca 18 ganger så mange ryggpasienter i året som en fastlege, og 9 ganger så mange som en fysioterapeut. De har derfor svært stor erfaring med ryggpasienter. Bedrifter som har mye fravær osv på grunn av muskel og skjelettplager kan kontakte oss for en kartlegging og hjelp til å holde folk i arbeid om det skulle oppstå skavanker – se vår hjemmeside.

 

Din Helse Bjølsen

Les mer om Toralf her – www.kiropraktor-oslo.no

 

Leave a Reply