Kiropraktikk, Yoga

Kiropraktikk og yoga har mye til felles…

Håvard Tønnessen - Kiropraktor i Bærum

 

Både yoga og kiropraktikk har gradvis blitt daglige hjelpemidler som mennesker bruker for å holde helse, sinn og kropp i god balanse. Det som er spennende er at kiropraktikk og yoga har mye til felles og at de kan hjelpe hverandre til å oppnå enda bedre resultater når de blir utført sammen. Kiropraktisk behandling har hovedfokus på funksjon. Dette gjelder funksjon av ledd og funksjon av kroppens generelle bevegelser og aktivitet av nervesystemet. Under kommer det noen punkter som forklarer hvordan kiropraktikk kan ha en fin effekt på mennesker som driver aktivt med yoga og som har lyst til å bli bedre eller som sliter med smerter når man trener.

 

Ledd-funksjon:

Kroppen består av ca. 230 ledd. De fleste av leddene består av kapsler og væske, som gjør det mulig å skape bevegelse for de to leddflatene. Når det blir overbelastning på disse leddene vil kapselen rundt leddene stramme seg og musklene rundt leddet vil gå i en form for spasme. En kiropraktor vil undersøke kroppen og finne hvilke ledd som har nedsatt funksjon og gjennom behandling oppnå full funksjon i leddene igjen. Når det er oppnådd normal funksjon i leddet vil man se økt bevegelse, mindre smerter og mindre belastning på leddet og leddene som jobber sammen med leddet som hadde dårlig funksjon. I yoga vil dette si at man kan komme i posisjoner som tidligere var vanskelige eller smertefulle å komme i. Man vil også minske feilbelastning og overbelastning på kompenserende ledd og muskler i området.

 

Nervesystemet:

Kiropraktikk og utdannelsen har stor fokus på nevrologi. Hele kroppen styres av nervesystemet gjennom signaler og reflekser. Hvert ledd i kroppen har sensorer i kapselen rundt leddet som sender signaler til hjernen om hvordan leddet er strukket og i hvilken posisjon det står i. Nedsatt funksjon av ledd fører til at denne refleksen og signalene ikke fungerer på måten det skal. Dette kan igjen føre til feilkompensasjoner og nedsatt stabilitet og balanse. Det samme gjelder også muskler som har en egen muskelfiber som sender signaler til hjernen om hvor «aktiv» muskelen er. For en som driver med yoga er balanse viktig og optimal funksjon av nervesystemet vil føre til økt aktivering av riktig muskulatur og et nervesystem som er klar for de belastningene som kommer under treningen.

 

joachim.yoga.bikram.hotbikramyogahøvik

Optimal funksjon av bekken:

Bekkenet består av to av de viktigste leddene i kroppen. Bekkenet er det viktigste leddet når det kommer til transportering av vekter fra overkropp til underkropp og visa versa. Bekkenleddet er et veldig vanlig ledd til å låse seg og på denne måten få nedsatt bevegelse. Dette kan komme av alt fra daglige overbelastninger, til graviditet og traumer. Innen yoga er bekkenet viktig i å kunne oppnå full fremover- og bakover-bøyinger, samt at god bevegelse i bekkenleddene er viktig for at det ikke skal bli overbelastning og smerter på de nederste skivene i korsryggen. Dette er også ofte det området hvor man får prolaps.

 

Smerter i kroppen:

Det er mange faktorer som kan føre til smerter, samt at det er mange forskjellige strukturer som kan skape smerte. Eksempler på disse er ledd, muskler, nerver, sener og kapsler. Yoga har veldig ofte en smertelindrende effekt både i forhold til bevegelse og styrke. Hvis man ikke kjenner en bedring med yoga eller at smerter blir forverret med yoga er det ofte bare småproblemer som kan rettes for at man ikke lengere kjenner disse plagene.
På den andre siden er yoga en veldig fin form for trening som veldig ofte blir anbefalt av kiropraktorer i Norge og i resten av verden. Yoga har alt man ønsker for å oppnå god funksjon, bevegelse og stabilitet av kroppen, for å ikke glemme en avslappende effekt.

Dette er bare en liten oversikt over mine tanker rundt yoga og kiropraktikk. Det er selvfølgelig mange flere fokusområder fra begge sider, men valgte å legge vekt på det som jeg har erfart gjennom årene som kiropraktor.

Kiropraktor.i.bærum.kiropraktikk

Les mer om Håvard (Kiropraktor i Bærum) her kiropraktoribaerum.no

 

 

 

hotbikramyogahøvik.yoga

Les mer om Joachim (Hot Bikram Yoga) her hotbikramyoga.no

 

Leave a Reply