Fysioterapi

Instabilt bekken

Bekkenet er ryggens vugge og har mange funksjoner. Bekkenet er satt sammen av to bekkenhalvdeler, med bakre part festet mot halebeinet og fremre part festet foran ved lysken. Når vi går skal de to bekkenhalvdelene bevege seg motsatt av hverandre,slik at det blir et godt samspill mellom underkropp og overkropp.

 

Frogner fysio 2

 

Ved graviditet og fødsel skal bekkenet utvide seg for å kunne la et barn bli født gjennom kvinnens fødselskanal. For utvidet og løst bekken kan føre til det som heter bekkenløsning. Det kan gi funksjons-nedsettelse for den gravide både før fødsel og noen ganger også etterpå. Små steg, trening i vann og styrking av nedre mage/ryggmuskler (core) er svært viktig. Når leddbånd og kropp har strammet seg igjen, er forhåpentligvis problemet løst. Noen ganger kan det bli mer permanente feilstilligner i bekkenet som heller mot låsninger/”kinker”.

Bilkollisjoner, fall, smerter i ben, feilstillinger i ben, kne/hofteproblemer, halting, graviditet og fødsel kan være med på å forstyrre bekkenets posisjon, slik at musklene arbeider ufunksjonelt både i sete og rygg. Da er det lett å få “kink” eller låsning i det vi kaller iliosacralledene (IS – leddene) – som befinner seg der korsryggen slutter og videre ned til halebeinet.

Setemusklene vil gjerne spenne seg for mye på den siden hvor “kinken” eller låsningen sitter, og det sprer seg videre til midje/korsrygg og oppover ryggstrekkerne til midtryggen og av og til helt opp til nakke/hode. Indre muskulatur slapper da av og kan føre til ytterligere instabilitet i bekkenet – da de indre musklene (core) skal passe på at skjelettet holder seg på plass. De ytre musklene strammer seg mer og mer, og slik utvikles stivhet og etterhvert smerter som følge av redusert bevegelighet og nedsatt sirkulasjon.

En slik liten “kink”/låsning i bekkenet kan altså få mangesidige følger. Ofte kan bekkenet gå inn og ut av låsninger i IS – leddene, og slik bli et kronisk problem.

Kjenner du forandring/spenning/slitenhet i setet, hofter eller korsrygg: kom og la oss se på deg! Ofte er små tiltak og justeringer det som trengs! Gjennom undersøkelse, manipulering av bekkenet og mobilisering/tøyning/massasje av musklene i områdene rundt, samt grundig sjekk av føttenes buer og posisjonering, får du god behandling og hjelp fra undertegnede. Noen ganger kombinerer jeg med fjerning av triggepunkter og/eller akupunktur.

 

 

frognerfysioterapi.no.fysio.beste.top.oslo.png

Les mer om Vigdis her – www.frognerfysioterapi.no

Leave a Reply