Fysioterapi

Ekspertintervju – Vigdis – Fysioterapi

frognerfysio2

Jeg heter Vigdis Bjørnøy og er født i 1966. Jeg kommer fra Ålesund, og har reist/bodd flere steder i verden både i forbindelse med fritid og jobb.

Jeg mottok min autorisasjon som fysioterapeut fra Fylkeslegen i 1995 etter endt turnustjeneste i Tromsø. Utdanningen tok jeg på Bislett Høgskole, retning fysioterapi i 1991 – 94. Øvrig utdanning: Spesialisering innen Helse og Miljø del I for fysioterapeuter i 2006 (bedriftsfysioterapi) og Akupunkturhøgskolen 2002 – 2005 (70% deltidsstudie).

Fra 1995 til 2013 var jeg helt eller delvis ansatt i kommunal tjeneste i Oslo. Jeg jobbet med eldre (geriatri), korttidsrehabilitering med fokus på ADL (activity of daily living)- kartlegging, boevne og hjelpemiddelbehov hos brukerne, yngre demente og bedriftsfysioterapi på stor kontorbedrift.

I 2013 ble jeg min egen arbeidsgiver og økte driften av Frogner Fysioterapi & Akupunktur fra 50% til 100%. Jeg arbeider ved Helsevinkelen på Vålerenga og Frogner Kiropraktorklinikk i Oslo.

 

Hvordan praktiserer du? Hva er du god på?

Jeg utøver benkebehandlinger, veiledning innen trening/tøyning og avspenning, bedriftsbesøk med ergonomiske arbeidsplasskartlegginger og oppfølging av arbeidsmiljø, kurs/workshops samt hjemmebesøk. Jeg er erfaren og god til å møte mennesker i alle situasjoner.

Jeg arbeider privat uten driftstilskudd/kommunal avtale, men gir honnørpris til eldre, studenter og de med rekvisisjon.

Mine pasienter spenner fra gravide, spedbarn, barn, ungdom, voksne og eldre med alle slags diagnoser/plager. Som fysioterapeut kan jeg hjelpe å undersøke muskel/skjelettsystemet og behandle områder i kroppen som må balanseres for å dempe smerter, øke blodsirkulasjon og leddfunksjon. Gjennom tøyning, spesifikke øvelser og avspenning oppnås bedre kroppsbevissthet og funksjonsnivå. Slik kan pasienten selv være med og forebygge plager og øke egenomsorgsevnen. Jeg kan kartlegge arbeidsplassen og komme med ergonomiske råd og justeringer som kan forebygge sykemelding. Jeg kan holde kurs og workshops på arbeidsplassen for et bedre arbeidsmiljø (kommunikasjon, stress, ergonomi) Jeg kan gjøre hjemmebesøk og kartlegge behov for hjelpemidler, og også behandle i hjemmet.

Som klassisk akupunktør kan jeg bidra mer helhetlig (fysisk og emosjonelt) til en sunnere allmenntilstand. Mange pasienter velger kombinasjonsbehandlinger med fysioterapi og akupunktur, og noen ønsker bare akupunktur. For de med nåleangst og småbarn har jeg lysakupunktur som er helt smertefri behandling uten nåler. Akupunkturpunktene som skal brukes belyses med rødt lys.

 

Hva er nytt innen fysioterapi?

Det “nyeste” innen fysioterapi for eldre er balansetrening og styrking av legg/lår for å forebygge fall. Ellers er det forsket på bekkenbunn som viser at trening av bekkennbunnsmuskulaturen fungerer. Forskning viser også at bekken/sete/hoftemuskulatur må styrkes og være fleksible for å kunne løpe, gå og ha et godt grunnlag for ryggen. Det er avsatt flere millioner til forksning på fysioterapi; metoder og effekt.

 

Hva er fordelene med å gå til en fysioterapeut?

Innen fysioterapi, som i alle yrker, er det personavhengig hvem du møter. Fysioterapeuten er autorisert helsepersonell under Fylkeslegen, og har både faglige og etiske krav til sin praksis. Utdanningen er både akademisk og praktisk med turnusår i statlig og kommunal helsetjeneste før godkjent fysioterapitittel. Fysioterapeuten gjør grundig undersøkelse av muskler og skjelett, har kunnskap om anatomi, fysiologi, nevrologi, bevegelsesapparatet/funksjonell anatomi, trening og diagnoser. Fysioterapeuten møter deg på en god måte og gir terapeutisk behandling og trening. Spesialiserte fysioterapeuter: psykosomatisk fysioterapi (psykomotorikk), manuell terapi (manipulerer ledd), bedriftsfysioterapeut (kompetanse i ergonomi og psykososialt arbeidsmiljø).

 

De vanligste problemene?

Ustabilt bekken, Stivhet og smerter i rygg/nakke, Hodepine, Emosjonelle reaksjoner som følge av funksjonstap/smerter.

Bekkenet er grunnlaget for rygg/nakke og vi kan ikke egentlig skille nakke fra rygg, da ryggsøylen går fra bekkenet til hodet, så alt henger sammen. En skjevhet eller ustabilitet i bekkenet kan gi spenninger særlig på en side av rygg/nakke, generell stivhet i ytre muskler som da overarbeider seg, som igjen kan gi spenningshodepine. Føtter er også viktige å undersøke, særlig tverrplattfot gir dårlig fjæring for bekken og korsrygg ved gange/løping. Bekkenustabilitet kan alle få (etter fall, trafikkulykker, ankel og kneskader, brudd i underekstremitetene eller graviditet /fødsel). Emosjoner og livskvalitet må også tas med for en vellykket tilnærming.

Å tøye sete/hoftemusklene i ryggliggende med bøyde knær og føtter i underlaget, en legg over låret og trekke låret til magen i 30 sekunder – er en super fleksibiltetsøvelse for sete/hoftemuskler og gjør godt for korsrygg. En annen øvelse som er veldig bra for sete, lysk, rygg og skulder/nakke og stress er Brettzel Stretch (https://www.youtube.com/watch?v=yMnamNJZMBk), som gjøres i sideliggende – lurt å få litt instruksjon av den før man gjør den. Rulle skuldre og passe på at haken er lett trukket inn ved vektløfting og bæring, beskytter nakken. Myke knær og sterke lår beskytter ryggen. Trening på terapiball gir god core (stabilitetsmuskulatur).

 

Har du noen smarte tips som alle kan ta med seg?

Vær i variert aktivitet og pust med magen. Se deg rundt og få med deg natur, landskap, lyder og lukter – bruk sansene. Svømming og trening i vann er supert. Turer i skog og mark (på mykt og ujevnt underlag) og varierte arbeidsstillinger er gode tiltak. Ingen sittestilling er god over 30 minutter! Ergononomisk gode stoler som innbyr til aktivitet og variasjoner er lurest å ha på jobben, gjerne i kombinasjon med hev/senkebord – slik at alle sittestillinger og ståstillinger fungerer under arbeidsdagen. Jeg synes det bærekraftige og miljøsertifiserte firmaet Håg (www.hag.no) har veldig gode produkter, og min klare favoritt er Håg Capisco 8105/06.

 

Hva skal man se etter når man velger terapeut?

Som pasient er det viktig at fysioterapeuten lytter, ser og forstår deg. Dere skal samarbeide om å løse et problem/funksjonstap, og både kunnskap, kommunikasjon og evne til empati er alfa omega for at behandlingen/treningen skal virke maksimalt. Man kan gi stjerner og skrive vurderinger av terapeuten på deres Google- og Facebook-sider. Dette hjelper nye pasienter å finne/velge hvilken terapeut som er riktig for dem.

 

 

frognerfysioterapi.no.fysio.beste.top.oslo

 

Les mer om Vigdis – www.frognerfysioterapi.no

Leave a Reply