Ernæring

Ekspertintervju – Myrens Ernæring

myrens.ernæring.helse.velvære.norge.oslo

Hvem er dere?

Myrens Ernæring består av Caroline Bråthen Dale og Isabel Bråthen. Myrens Ernæring er en ernæringsklinikk som tilbyr kostholdsveiledning til mennesker som har kostholdsrelaterte problemer eller utfordringer. Det være seg alt fra omlegging av kost, utfordringer med allergi/intoleranser, overvekt eller prestasjonsernæring i forbindelse med idrett.

 

Hva var grunnen til at dere valgte å bli ernæringsfysiologer?

Isabel: Fra jeg var liten har jeg alltid vært nysgjerrig på hvorfor man fikk beskjed om at noe var sunt og noe var usunt. Jeg ville ikke godta at det bare var sånn, jeg ville vite hvorfor og hvordan. Jeg har alltid vist at jeg skulle jobbe med mennesker og innenfor medisinens verden, og trodde først jeg ville bli lege, men fant til slutt ut at jeg ønsket å studere matens virkning i kroppen i alle livets stadier og situasjoner.

Caroline: Interessen for ernæring kom etter mange år på idrettsbanen, hvor jeg etter hvert ble gjort bevisst på at de matvalgene jeg tok hadde innvirkning på prestasjonen min. Jeg har også alltid vært fasinert av menneskekroppen og dens funksjoner, og derfor ble et dypdykk inn i både anatomi, fysiologi og biokjemi et naturlig valg å velge videre. I tillegg til interesse for faget, har jeg alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker og ernæring ble derfor en måte og kunne kombinere dette på.

 

Hvordan ble dere kjent med hverandre?

Vi studerte sammen i Oslo, da vi tok Bachelor i Ernæring. Vi utvekslet også sammen til Spania, og ble da veldig gode venner. Da vi kom hjem flyttet vi også sammen i kollektiv, og bodde sammen til vi begge tok hver vår master i to forskjellige land.

Etter fullført master var ingen av oss noe særlig fornøyd med de jobbene vi hadde. Isabel jobbet i matindustrien og Caroline i legemiddelindustrien, og vi var begge enig om at det var mye mer spennende å jobbe ”hands-on” med mennesker. Tiden fra litt spøk om å starte for oss selv til spøken ble alvor var kort, og plutselig sitter vi her med egen praksis.

 

myrens.ernæring.helse.velvære.norge.isabell

 

Hva er fordelene med å gå til en ernæringsfysiolog?

Fordelene med å gå til en ernæringsrådgiver er mange. Uansett hvilke grunner det er for at du ønsker å gjøre noe med kosten din, så er det viktig at en fagperson sørger for at kostholdet fortsatt gir deg det du trenger av de forskjellige næringsstoffene. Når det gjelder vektnedgang eller vektoppgang ser man også mye bedre suksess hos personer som blir fulgt opp, spesielt når det kommer til det å skulle holde sin nye vekt.

 

Hva sliter folk mest med når det gjelder ernæring?

Det er mange som kommer til oss med overvektsproblematikk, men det er også mange som kommer til oss slitne og umotiverte som ikke presterer på trening som faktisk spiser for lite uten å skjønne at de gjør det. Så det med vektregulering tror vi mange syns er vanskelig.

 

Hva er de mest vanlige mytene når det kommer til kosthold?

Det er ekstremt mange myter når det kommer til kosthold. En av de som ofte kommer frem er ”C-vitamin kan gi forskjølelseshemmende effekt”. Ja, c-vitamin er viktig for immunforsvaret, men de aller fleste av oss har tilstrekkelig med c-vitamin inntak. I tillegg vil store doser med det vannløslige vitaminet være unødvendig, da mye mest sannsynlig ikke blir tatt opp en gang.

 

myrens.ernæring.helse.velvære.norge.caroline

 

Hva er den største feilen folk gjør med dietten sin?

Den største feilen folk gjør? Da tror jeg det bringer oss tilbake til dette med vektregulering. Folk blir ofte litt for ivrige i ønsket om å gå ned i vekt, og prøver kanskje spesielle dietter eller går altfor hardt ut. Resultatet blir ofte da en rask vektnedgang, etterfulgt av en like rask vektoppgang. Ofte ender mange også opp på en høyere vekt en utgangspunktet var. Jo flere ganger man gjør dette, dess verre er det å faktisk ha suksess med varig vektnedgang.

 

Ser dere ofte at det kommer mange trenddietter?

Ja, det kommer hele tiden nye trenddietter som lover både det ene og det andre. Og ja, noen dietter funker, problemet er bare det at man sjeldent klarer å leve på en spesiell diett over lengere tid, og det er da det varige resultatet uteblir.

Vegetarisk og vegansk kosthold har nok kommet for å bli, og flere og flere slenger seg på. Det er positivt at flere ønsker å redusere kjøttinntaket sitt. Det er bra både for helsa og miljøet. Derfor tror vi at 2018 også kommer til å være preget av veganisme, men også ren, organisk og økologisk mat som skal være så kortreist som mulig. Det er mer og mer viktig for folk at dyr og avlinger blir behandlet bra, derfor har folk også blitt mer bevisst på hvilke leverandør som kan vise til dette. I tillegg er tarm på agendaen! Og vi kommer til å se mye som omhandler fermentering og dietter som skal kunne forbedre miljøet i tarmen.

myrens.ernæring.helse.velvære.norge

Les mer om Myrens Ernæring her – www.myrensernaering.no

Leave a Reply