Yoga

Dette er Bikram Yoga

pexels-photo-892677.jpeg

Joachim & Tonje forklarer alt du trenger å vite om BikramYoga.

BikramYoga består av 26 øvelser, 2 sett av hver øvelse i totalt 90 minutter. Hver øvelse er en oppvarming til neste øvelse, og til sammen komplementerer de hverandre for å trene hele kroppen. En kropp i balanse gir et sinn i balanse, og økt energi følger med.

BIKRAM CHOUDHURY

Sekvensen ble satt sammen av Bikram Choudhury på 1960-tallet. Bikram er født i 1946 i Calcutta, India. Han begynte med yoga som fireåring. Hans guru var Bishnu Ghosh, som er lillebroren til Paramahansa Yogananda, en av de første som brakte yoga til USA på 1930-tallet. Som 13-åring ble Bikram indisk yogamester, og han var ubeseiret mester de neste 3 årene. Elever kom til Bikram med plager og lidelser som han ga spesifikke yogaøvelser for å hjelpe mot. For å kunne hjelpe flere mennesker mer effektivt satte han sammen en sekvens på 26 øvelser som han kunne undervise til større grupper. I 1972 sa Bishnu Ghosh til ham: «Go to the west and spread the word of yoga». Bikram åpnet sin første yogaskole i Beverly Hills i 1974. Globalt finnes det i dag cirka 550 bikramyoga-studioer, som alle underviser samme type yoga på samme måte.

Varmen

Bikram oppfant «Hot yoga» fordi yoga i India til daglig gjøres ute i varmt klima. I bikramyoga er rommet varmet opp til 40 grader og har en luftfuktighet på 40 %. Med dette vil kroppen bli optimalt varmet opp, slik at man kommer dypere inn i øvelsene og unngår skader.

Hva er effekten?

I yoga er det kroppen som er objektet og hvor mye man gjør i øvelsene tilpasses det kroppen klarer. I løpet av 90 minutter trenes kroppen systematisk på en helhetlig måte:

Muskler: Styrker og strekker alle muskler

Ledd: Øker mobiliteten og bidrar til optimal stilling i leddene

Sirkulasjon: Øker sirkulasjonen systematisk i forskjellige deler av kroppen i forskjellige øvelser. Intensiteten i øvelsene bidrar til å trene hjertemuskelen. Pulsen vil generelt ligge mellom 65-70% av din maxpuls.

Nerver: Fysisk krevende øvelser, detaljerte instruksjoner fra læreren, alle menneskene rundt og det å konfrontere seg selv i speilet. Alt dette vil normalt bidra til å stresse kroppen. Men ved hjelp av en rolig, kontrollert pust og kontrollerte bevegelser, ivaretas roen. Vi lærer oss å gjøre stressende aktiviteter uten å la oss stresse – vi skaper en balanse i nervesystemet.

Fordøyelse: Øvelser der vi strekker magen og øvelser der vi skaper en kompresjon i magen, bidrar til å stimulere bevegelse i fordøyelsessystemet vårt.

Ifølge indisk yogalære kan yoga bidra til å rense lymfesystemet, balansere hormoner og styrke immunforsvaret. Yoga er et kraftfullt redskap for å hjelpe kroppen med å takle angst, depresjon og andre mentale lidelser. Bedring av styrke, fleksibilitet og energinivå er noe du merker ganske raskt, men den virkelige yogaen er saktevirkende medisin. Over tid vil yogaen ivareta helsen din.

De første 50 minuttene er stående øvelser med fokus på å varme opp store muskler og ledd, øke sirkulasjonen og lære oss å puste riktig. De siste 40 minuttene handler om ryggen, og består hovedsakelig bakoverbøyninger. Vi styrker muskler i ryggen, øker mobilitet og kompenserer for alle timene foran PC’en. Hver øvelse etterfølges av 20 sekunders hvile, hvor kroppen tar opp effekten av øvelsen.

Alle disse elementene bidrar til en kropp i balanse. Øvelsene får oss til å føle oss mentalt klare og energiske. Yogatimen kan oppleves veldig slitsom, men etterpå føler man seg revitalisert – det er kroppen som takker deg.

hotbikramyogahøvik.yoga

Les mer om Hot Bikram Yoga: www.hotbikramyoga.no

Leave a Reply