Yoga

Ekspertintervju – Joachim – Yoga

joachim.yoga.bikram.hotbikramyogahøvik

Can you begin by telling us how and when you first became interested in yoga?

I was doing a business degree in Sydney, Australia and was keen to broaden my horizons. I stumbled into a hot Bikram yoga studio and loved it. It was a super tough workout, with postures that felt meaningful for my body that left me feeling so balanced afterwards, both physically and mentally.

 

You have been all over the world practicing and teaching yoga. Are there any differences between yoga in Australia compared to India, or America compared to Norway for example?

Americans are intense. They want to be told exactly what to do and how to do it. Norwegians are more stressed and prefer to be helped to find their peace during class, rather than the energetic sometimes patronising style that many Americans favour.

 

How did you get into teaching yoga? How many years have you been teaching and where can people find your classes?

I had accepted a job as an auditor in London and had 1 year off before starting. I knew I had long hours ahead of me and feared my horizons narrowing. I had practiced Bikram yoga for a year and saw a poster at my studio for teacher training. I was sold. This was in 2006. I have now taught for 11 years and run a Bikram yoga studio at Høvik in Bærum.

 

What sets you apart from other yoga studios in your area?

The heat. We operate at 40 degrees. There are always 26 postures, consisting of 2 sets of each. By standardising the postures we can bring our attention to unique we are every day, physically, mentally and emotionally – and we can embark on the journey of becoming a better version of ourselves.

 

For someone who hasn’t done yoga before, tell me a little bit about the physical, mental and emotional experience of doing yoga?

Physically, in Bikram yoga, the sequence we do is optimal as a counter to a western lifestyle where we spend a lot of time in front of a computer. There is a lot of focus on stretching hamstrings, strengthening back muscles and stretching chest, abdominal and hip flexors. This all does wonders for our posture. Circulation is also improved as we practice smooth, steady breathing and stimulate digestion through compression and extension of the abdomen. All this makes our body function better physically, which helps us to become more balanced both mentally and emotionally.

 

Many people will say that through yoga they have a feeling of a deeper state of mind, spiritual, transcendent states. Does this apply to the Bikram Hot Yoga that you offer, or is the Bikram Hot Yoga more of a physical ‘work out’?

What you get out of Bikram yoga depends on what you put into it. If you work on being present in the postures, observing and responding to the signals your body gives you and focus on smooth, steady breathing, then a class will be a powerful 90-minute moving meditation. You will leave feeling very centered.

 

What is the greatest challenge you have overcome because of yoga?

Living my life as I want it to be lived and not succumbing to the expectations of others.

 

What advice would you give for those who have never tried yoga?

Try it. You have nothing to lose and everything to gain.

 

Ofte Stilte Spørsmål

 

Hvorfor varmen?

Bikram oppfant «Hot yoga» fordi yoga i India til daglig gjøres ute i varmt klima. I bikramyoga er rommet varmet opp til 40 grader og har en luftfuktighet på 40 %. Med dette vil kroppen bli optimalt varmet opp, slik at man kommer dypere inn i øvelsene og unngår skader.

 

Er det vanlig å føle seg svimmel, ha vondt i hodet eller være kvalm i timen?

Dette kan skje de første timene inntil kroppen vender seg til varmen og intensiteten i øvelsene. Ta det med ro, pust med nesen og sitt ned hvis du trenger det. Prøv å bli i rommet, dette er den beste måten for kroppen å tilpasse seg varmen på. Hodepine skyldes gjerne at man har drukket for lite vann. Derfor anbefaler vi å drikke mye de siste fem timene før timen begynner.

 

Må jeg bli i rommet i fulle 90 minutter?

Spesielt de første øvelsene er veldig intense, og er designet for å varme oss opp. Sirkulasjonen manipuleres og det er mye opp og ned. Noen føler seg litt lett i hodet eller svimmel de første gangene. Det er helt vanlig. Det beste du kan gjøre er å sitte ned og puste rolig gjennom nesen. Du kan selvsagt forlate rommet hvis du føler at du trenger det.

 

Er det nok oksygen i rommet?

Vi har sensorer i rommet som måler temperatur, fuktighet og oksygennivå. Når det er mange elever i timen vil tilførselen av oksygen øke.

 

Jeg er stiv som en stokk, hvordan skal dette gå?

Det fine med denne yogaformen er at den er tilgjengelig for alle. ALLE klarer noe i hver øvelse. Varmen er din venn, den varmer opp musklene slik at du minimerer risiko for skade og kan komme dypere inn i øvelsen. Så lenge du driver deg selv til din egen grense, vil du få 100% utbytte av øvelsen.

 

Hva om jeg er i dårlig form?

Gjør det du klarer i hver øvelse. Hvis du tilbringer halve timen på gulvet er det også greit. Hvis du har noen spesielle sykdommer, vennligst konsulter med lege før du kommer til oss og informer yogalæreren din før timen.

 

Er jeg for gammel?

Man er aldri for gammel! Lytt til kroppen, så vil du kjenne hvor dine grenser er i hver øvelse.

 

Kan jeg praktisere hvis jeg er gravid?

Dersom du har praktisert bikramyoga regelmessig før graviditeten anbefaler vi at du fortsetter med bikramyoga fra 2. trimester. For sikkerhets skyld anbefaler vi at du avstår i 1. trimester. Ta kontakt med joachim@hotbikramyoga.no før du kommer. Han vil gå gjennom gravidmodifikasjonene med deg.

Vi anbefaler at du finner en svalere del av rommet, fokuserer ekstra godt på pusten, og tar det lettere i øvelsene. Vi anbefaler at du ser DVDen «Rajashree’s pregnancy yoga» før du kommer til timen.

Dersom du ikke har gjort bikramyoga før graviditeten anbefaler vi at du venter til etter barnet er født med å prøve yogaen.

 

Hvordan bestiller jeg time?

Vi anbefaler at du melder deg på time på nettet før du kommer. Det kan gjøres her.

 

Må jeg drikke mye før og etter timen?

Du svetter mye! Vi anbefaler at du kommer godt hydrert til timen – vi anbefaler å drikke 1,5 liter vann de siste fem timene før timen. Drikk gjerne like mye etter timen! Vi selger kokosnøttvann i resepsjonen, en fantastisk og naturlig kilde til blant annet kalium man svetter ut i løpet av timen.

 

Hva skal jeg spise før timen?

Vi anbefaler å unngå tung mat i to timer før klassen. Er du sulten, ta en banan eller annen frukt. Nøtter, gryn eller grønnsaker vil også gi deg et godt fundament.

 

Hva skal jeg ha på meg?

Du kommer til å svette mye. Vi anbefaler løse og elastiske plagg. Damer bruker vanligvis sportstopper og shorts/korte thights. Menn bruker shorts, og t-skjorte hvis de ønsker. Vi selger yogaklær som er spesialtilpasset bikramyoga i studioet.

 

Hva må jeg ha med til timen?

Ett stort håndkle (ca 180 cm langt) til å ha oppå matten i timen, yogamatte og ett håndkle til dusjen. Disse tingene kan også kjøpes eller leies hos oss.
Stor flaske med vann. Vi ordner påfyll.

hotbikramyogahøvik.yoga

Les mer om Joachim her – www.hotbikramyoga.no

Leave a Reply