Kiropraktikk

Ekspertintervju – Håvard – Kiropraktikk

Kiropraktor.i.Bærum.trening.kiropraktikk.PNG.png

Jeg heter Håvard Tønnessen og er kiropraktor. Jeg har nå jobbet som kiropraktor i over 5 år og elsker jobben min. Jeg er tidligere håndballspiller på elitenivå og har alltid hatt bevegelse og trening som en del av hverdagen. Jeg holder fortsatt på aktivt med håndball, men har nå mere fokus på treningsoppgaver og ikke spiller som tidligere.

Jeg tok både min Bachelor og Master på Macquarie University i Australia. Etter endt praksis har jeg jobbet på flere klinikker både i Australia og i Norge, før jeg åpnet min egen avdeling på Høvikklinikken i Bærum. Denne avdelingen har jeg valgt å kalle «Kiropraktor i Bærum».

 

Hvordan praktiserer du? Hva er du god på?

For meg er det alltid pasienten i fokus. Aktiv behandling over de første to ukene er vesentlig, for å få en forandring på pasientens plager. Etter dette vil øvelser og råd være i fokus, sånn at pasienten kan minimere belastning og minske risikoen for tilbakefall. Jeg er glad i en god prat og tenker veldig lite på tid når jeg behandler.

Jeg jobber som en vanlig kiropraktor, med ekstra interesse rundt; svimmelhet, hodepine og idrettsskader. Jeg har jobbet med krystallsyke i over 5 år og har opparbeidet meg masse erfaring rundt behandling av dette. Jeg har også videreutdannet meg som idrettskiropraktor i Sveits og har jobbet som kiropraktor på håndball-lag ved store mesterskap.

Jeg har også stor interesse av å jobbe med pasienter med komplekse problemer og komme med andre synsvinkler på plager som har vedvart over lange eller korte perioder.

 

Mange plages av krystallsyken, men hva er det egentlig?

I indre øret vårt har vi sneglehuset, som tar seg av hørsel, og det vestibulære systemet som tar seg av balansen. Her inne ligger det et «badekar» med masse krystaller og væske. Festet til dette badekaret er det tre kanaler som kalles bueganger. Når man beveger seg rundt vil krystallene flytte seg i badekaret og sende signaler inn til hjernestammen om hvor man er i forhold til gravitasjonen. Hvis disse krystallene faller inn i buegangene rundt vil man få krystallsyke.I disse buegangene er det en sensor som registrer bevegelse rundt aksen. Dette vil si; fremover, bakover, rotasjon og sideveisbevegelse. Når disse krystallene som hører hjemme i badekaret beveger seg i buegangen og treffer sensoren vil personen få en følelse av at verden beveger seg rundt pasienten. Man vil ofte føle kvalme og ubehag. Anfallene går over etter 10-20 sekunder, men vil dukke opp neste gang pasienten kommer i en posisjon hvor krystallene flytter på seg.

 

Hvordan jobber en kiropraktor med hodepine?

Det finnes over 250 diagnoser på hodepiner, så kunnskap rundt hodepine er viktig i behandlingen av disse plagene. De fire vanligste hodepinene er tensjonshodepine, migrene, cervikogen hodepine og klasehodepine.

Forskning har vist at hodepine oppstår når det er overaktivitet eller problemer med muskler, ledd og andre smerteproduserende området i hodet eller nakke. Gjennom undersøkelse vil man oppdage disse problemområdene. Når man har oppdaget problemområdene vil man gjennom skånsom behandling skape bevegelse i ledd, løse på muskulatur og gi råd som minimerer belastningen på disse problemområdene. Man vil ofte se en relativt hurtig bedring hos hodepinepasienter, men det er ofte viktig med behandling over lengere perioder, med pauser for å se hodepinen kommer tilbake.

Hva er fordelene med å gå til en kiropraktor?

Jeg mener at en av de store fordelene ved å gå til kiropraktor er at man får en behandler som har spesialisert seg på muskel-, skjelett- og nervesystemet. Kroppen er intrikat og ved å kunne samle alle disse tre systemene under en behandling, gjør at man kan få en finere bedring på komplekse problemer. En kiropraktor vil også være veldig dyktig på å finne sammenhenger i den biomekaniske kjeden, som gjør at vi kan avlaste områder rundt problemet og på denne måten minimere smerter og tilbakefall av skader.

De vanligste problemene?

De vanligste plagene jeg ser i min klinikk er nakke, korsryggplager, svimmelhet og hodepine. Det er veldig sesongbasert, men generelle plager er det som fyller opp mest av dagen min. Jeg har også opparbeidet meg et rykte som behandler av Krystallsyke og dette gjør at det dukker opp ganske mange pasienter med denne plagen.

 

Har du noen smarte tips som alle kan ta med seg?

Folk må aldri slutte å bevege seg. Det er ikke farlig å sitte stille, men bevegelse er godt for kroppen. Man får trent hele kroppen og alle organer ved å bevege seg 30 min om dagen. Jeg synes også at folk skal bli flinkere til å ta kontakt med autorisert helsepersonell for å svar på sine spørsmål rundt plager. De aller fleste vil svare på mail eller telefon og gi deg et så godt som mulig svar på hva plagen er og hva som kan gjøres med den. Mange bruker alt for mye tid på å «google» seg rundt etter svar, som igjen ofte fører til feildiagnoser og feilbehandling.

 

Kiropraktor.i.bærum.kiropraktikk

Les mer om Håvard her – www.kiropraktoribaerum.no

Leave a Reply